Istnieje korelacja między niedoborem witaminy D i metabolizmem glukozy

24 lutego 2015, 10:28

Bez względu na to, ile ważą, ludzie z niskim poziomem witaminy D z większym prawdopodobieństwem mają cukrzycę.



© Andre Karwath, Creative Commons

Czekolada, która odmładza skórę

23 lutego 2015, 12:59

W laboratoriach firmy Lycotec powstała czekolada Esthechoc, która podwyższając poziom przeciwutleniaczy i poprawiając krążenie, zapobiega zmarszczkom i sprzyja młodemu wyglądowi skóry.


Ujawniono przeciwzapalny mechanizm postu

17 lutego 2015, 17:07

Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Yale odkryli, że związek produkowany przez organizm w czasie odchudzania blokuje część układu odpornościowego zaangażowaną w choroby o podłożu zapalnym, np. cukrzycę typu 2., alzheimera czy miażdżycę.


Miejskie wysypisko śmieci

Zatruwamy oceany milionami ton plastiku

13 lutego 2015, 11:52

Tworzywa sztuczne stanowią znaczą część odpadów, które produkujemy. Znaczna ich część trafia do światowych oceanów. Tam są one szczególnie niebezpieczne. W większe odpadki zaplątują się i giną w nich chronione gatunki. Po jakimś czasie plastik rozpada się na mniejsze kawałki, może zostać połknięty przez zwierzęta, które giną, gdyż plastik zatyka im przewód pokarmowy.


Nowy mechanizm utrudniający procedurę in vitro

12 lutego 2015, 12:26

Naukowcy z University of Manchester odkryli nieznany dotychczas mechanizm, który może utrudniać procedurę zapłodnienia in vitro (IVF). Skuteczność IVF wynosi około 25%, w dużej mierze dlatego, że embrion nie przyczepia się do endometrium. U niektórych kobiet, mimo ponawianych prób, nie dochodzi do zagnieżdżenia się embrionu.


Wpływ otyłości na płodność i przyszłe pokolenia można odwrócić

12 lutego 2015, 11:48

Otyła matka przekazuje swoje problemy metaboliczne potomstwu za pośrednictwem zmian w mitochondriach komórek jajowych, które zachodzą na długo przed zapłodnieniem.


Szukają rewolucyjnej insuliny

11 lutego 2015, 06:42

Życie z cukrzycą nie jest proste. Prawdziwym wyzwaniem jest zaaplikowanie sobie odpowiedniej ilości insuliny. Jeśli wstrzykniemy sobie jej zbyt mało, poziom cukru we krwi się zwiększy, jeśli zbyt dużo – może spaść do niebezpiecznie niskiego poziomu - mówi profesor Daniel Anderson z Massachusetts Institute of Technology. Insulina, która jest obecnie dostępna działa niezależnie od poziomu cukru - dodaje uczony.


Składnik wanilii jako dowód w sprawie wymierania permskiego

4 lutego 2015, 12:26

Kwaśne deszcze padające w czasie wymierania permskiego sprawiały, że okresowo gleba była tak kwaśna jak sok cytrynowy.


Niezdrowa dieta najmłodszych

2 lutego 2015, 14:37

Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) ostrzegają, że niemal 7 na 10 posiłków dla niemowląt i kilkulatków zawiera zbyt dużo soli, a do większości przekąsek producenci wsypują dodatkowo cukier.


TMAO pomoże określić zagrożenie niewydolnością nerek

2 lutego 2015, 13:50

Naukowcy powiązali N-tlenek trimetyloaminy (TMAO) - związek powstający podczas trawienia choliny i karnityny z jajek, czerwonego mięsa, wątróbki czy tłustego nabiału - z przewlekłą niewydolnością nerek (PNN).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy